فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1378)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/09/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فریدون عزیزی*، حمیدرضا فرشچی نصر، حسین ملک افضلی، جمیله رحیمی نیا، بیژن مهدوی صفحات 223-231

    با توجه به مشخص نبودن این که آیا خدمات درمانی به اندازه خدمات بهداشتی موفق است یا خیر، تحقیق حاضر به منظور تعیین نحوه بهره گیری روستاییان از خدمات درمانی خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی - درمانی روستایی کشور در سال 1375 انجام گرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی- مقطعی در خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی - درمانی 11 استان صورت پذیرفت روستاها از نظر کیفیت ارایه خدمات بهداشتی درمانی به سه گروه خوب متوسط و ضعیف تقسیم گردیدند، پرسشگران شامل شش پزشک عمومی بودند که نحوه تکمیل پرسشنامه های مختلف و روش های بررسی در آنها یکنواخت شده بود. هر پزشک بین 1 تا 2 استان را طی 1تا 3 ماه مورد بررسی قرار داد. پرسش گران با مراجعه به 196 روستای مورد مطالعه با 1064 خانوار، 62 به ورز و 27 پزشک مصاحبه نموده و پرسشنامه های ویژه را تکمیل نمودند. محل اولین مراجعه روستاییان به هنگام بیماری خانه بهداشت می باشد و پس از آن مطب پزشکان خصوصی و مرکز بهداشتی درمانی روستایی به ترتیب دومین و سومین فراوانی را در محل مراجعه اول روستاییان تشکیل می دهد، در مناطق خوب، روستاییان حداقل میزان مراجعه به مرکز بهداشتی - درمانی روستایی (6 درصد) و بیشترین میزان مراجعه به مطب پزشک عمومی (34 درصد) را داشتند، روستاییانی که به خانه بهداشت مراجعه می نمایند، نزدیک بودن خانه بهداشت را بیشترین علت مراجعه خود اظهار می دارند، رایگان بودن خدمات، به ویژه دارو، اعتماد به بهورز و رعایت سیستم ارجاع از علل دیگر بودند، وجود دارو در خانه های بهداشت بر اساس نظر روستاییان در مناطق ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب 45/5 ، 76/6 و 57/2 درصد برآورد شده است. پیشنهادهای به و نفرات برای بهبود ارایه خدمات درمانی در خانه بهداشت به ترتیب فراوانی عبارتند از: در دسترس بودن داروی کافی طبق دستورالعمل برگزاری کلاسهای آموزشی و بازآموزی، احداث مراکز بهداشتی درمانی روستایی در مسیر خانه بهداشت و حضور پزشک به طور مستمر با سیاری در روستاها بر اساس نظر پزشکان، در کمتر از نیمی از موارد دارو به اندازه کافی وجود دارد. وجود تجهیزات درمانی با 73/1 درصد رضایت پزشکان را جلب نموده است. در هیچ یک از روستاها، 41 قلم داروی مصوب خانه بهداشت به طور کامل وجود ندارد. قرص جلوگیری از بارداری تقریبا به صورت کامل وجود دارد (96/5 درصد) هم چنین با توجه به فهرست تجهیزات پزشکی خانه های بهداشت وسایل ضروری در خیلی از موارد وجود نداشت.

    کلیدواژگان: خدمات، درمان، بهداشت، به ورز، دارو، تجهیزات پزشکی، دسترسی
  • صدرالدین اردهالی*، آفاق معطری، غلامرضا حاتم، سید محمدحسین حسینی، ایرج شریفی صفحات 233-238

    از آنجا که لیشمانیوز با علایم بالینی متفاوت در ایران شایع است و انواع انگلهای لیشمانیا که عامل چنین گستره وسیعی از بیماری می باشند، به خوبی شناسایی نگردیده اند. این تحقیق به منظور مشخصات انگل لیشمانیا جدا شده در ایران با استفاده از آنتی بادی های منوکلونال انجام گرفت پژوهش حاضر بر روی 156 سوش لیشمانیای جدا گردیده از بیماران مبتلا به لیشمانیوز پوستی و یک نمونه جدا شده از موش صحرایی با استفاده از آنتی بادی های منوکلونال و روش های Elisa و IFA صورت پذیرفت و این انگل با روش های مذکور بررسی و تعیین هویت گردیدند. 156 سوش جدا شده مورد بررسی از نظر پراکندگی و محل جداسازی به ترتیب متعلق به شیراز(30 نمونه)، کرمان (28 نمونه) و تهران (98 نمونه) بودند. در این بررسی، 63، 72 و 3 نمونه جدا گردیده به ترتیب با آنتی بادی منوکلونال علیه لیشمانیا تروپیکا ، لیشمانیا ماژور و لیشمانیا اینفانتوم واکنش نشان دادند. از سه نمونه ای که لیشمانیا اینفانتوم بودند، دو نمونه از بیماران مبتلا به لیشمانیوز پوستی بدون علایم احشایی جدا گردیده که از اهمیت خاصی برخوردار است و نمونه دیگر از موش صحرایی از شمال غرب ایران (منطقه ای که بیماری لیشمانیوز احشایی در آن شایع می باشد) جدا شده بود. در بین تعدادی از موش ها، واکنش مشترک با دو آنتی بادی مشاهده گردید. پنج نمونه با آنتی لیشمانیا تروپیکا و آنتی لیشمانیا اینفانتوم، یک نمونه با آنتی لیشمانیاماژور و آنتی لیشمانیا اینفانتوم و 6 نمونه با آنتی لیشمانیا تروپیکا و آنتی لیشمانیا ماژور واکنش نشان دادند. آنتی بادی های منوکلونال مورد استفاده با 6 نمونه جدا گردیده هیچ گونه واکنشی ندادند.

    کلیدواژگان: لیشمانیا، آنتی بادی منوکلونال، شکل های لوپوییدی، الیزا، IFA
  • سید عبدالمجید بحرینیان*، عبدالرضا صباحی صفحات 239-244

    پزشکی از جمله مشاغل پر استرس می باشد که با استرس حرفه ای زیادی ناشی از حجم زیاد کار، کم خوابی و بی خوابی استرس ناشی از برخورد با بیماران بدحال و احیانا قوت آنها..، همراه است. این تحقیق به منظور تعیین استرس در گروهی از متخصصان و دستیاران رشته های مختلف پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی - مقطعی صورت پذیرفت. میزان استرس با پرسشنامه خودسنجی استرس که در ایران هنجاریابی شده است. در 202 نفر از متخصصان و دستیاران رشته های مختلف پزشکی اندازه گیری گردید. انتخاب افراد به صورت نمونه گیری آسان و بر اساس دسترسی به پزشکان در بیمارستان های مورد مطالعه بود نتایج حاصل بیانگر آن هستند که میزان استرس در پزشکان در سطح بالایی است و 73/4 درصد پزشکان استرسی از حد خفیف تا شدید را تحمل می کنند که این میزان در دستیاران 75/5 درصد و در متخصصان 65 درصد بود. میزان استرس در رشته های مختلف و بین دستیاران و متخصصان دارای تفاوت معنی داری نمی باشد. میزان استرس از خفیف تا شدید در دستیاران رشته های جراحی و بیهوشی تمایلی برای معنی دار شدن در مقایسه با رشته های غیر جراحی دارد (0/059=(P و نیز استرس در پزشکان خانم نسبت به آقایان تمایلی برای معنی دار شدن نشان داد. (0/057=P). ارتباط معنی داری بین استرس و سن، ساعت های کاریا و وضعیت تاهل یافت نشد. الگوی منابع استرس ابراز شده در متخصصان و دستیاران متفاوت بود، در متخصصان استرس شغلی و رفت و آمد در راس بود، در حالی که در دستیاران استرس مربوط به امتحان و درس و مسایل اقتصادی مهم تر بودند.

    کلیدواژگان: استرس، دستیاران پزشکی، رفت و آمد، مسایل اقتصادی، امتحان
  • سید جلیل حسینی*، اعظم اصلانی، فریدون عزیزی، ناصر ولایی، کمال اعظم، محمدرضا نیکو بخت، علی شهر آزاد، یوسف عطایی پور، عبدالله بهرامی صفحات 245-251

    با توجه به اهمیت آموزش مداوم پزشکی و نقش آن در کیفیت ارایه خدمات بهداشتی - درمانی و نظر به این که علی رغم برگزاری بیش از سه هزار برنامه آموزش مداوم در کشور، نتایج برگزاری آن مشخص نشده است. این پژوهش به منظور تعیین تاثیر یک برنامه آموزش مداوم پزشکی در زمینه سنگ های ادراری طی سالهای 77 - 1376 در شهر تهران انجام گرفت. تحقیق حاضر با روش کارآزمایی آموزشی (Educational trial) بر روی 100 نفر از پزشکان عمومی دارای مطب شخصی در تهران صورت پذیرفت. طی این مطالعه اثر آموزش، (دو دوره 50 نفری) بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان در اداره سه وضعیت درد کولیک کلیوی، سنگ حالب و سنگ دفع شده قبل و بعد از اجرای برنامه مورد بررسی قرار گرفت، عملکرد با اعزام دانشجویان پزشکی تعلیم دیده به عنوان بیمار تقلیدی (یک هفته قبل و دو ماه بعد از برنامه سنجیده گردید. آگاهی با استفاده از 29 سوال چهار گزینه ای در موضوع سنگ های ادراری و نگرش بر اساس طیف Likert و پیشنهاد ده گویه (ltem) اندازه گیری شد، تاثیر برنامه با آزمون های McNemar ،X2 و Sign مورد قضاوت قرار گرفت. از 100 پزشک عمومی مورد بررسی، اطلاعات به دست آمده از فرم های قبل و بعد در مورد 80 پزشک کامل بود، از این تعداد، 19 نفر (24 درصد) زن و 61 نفر (76 درصد) مرد در گروه سنی 12/5±43/2 سال با مدت زمان پس از فارغ التحصیلی 11/9±14/5 سال بودند. اجرای برنامه آموزش مداوم سنگ های ادراری بر آگاهی و نگرش پزشکان تاثیر مثبت داشته به گونه ای که این تاثیر تا دو ماه پس از برنامه نیز بر جای مانده است (0/001>P). در اداره سه وضعیت عملکردی مورد بررسی، اجرای برنامه تنها در نحوه اداره بیمار با سنگ حالب موفق بوده و در دیگر جنبه های عملکردی از نظر آماری معنادار نمی باشد. تجویز سرم در بیماران مبتلا به کولیک کلیوی به طور بارزی کاهش داشته است (0/01>P) تهیه محتوای آموزشی متناسب با نیاز فراگیران و انتقال محتوا با مشارکت آنان می تواند منجر به ارتقای آگاهی و نگرش گردیده و بر عملکرد پزشکان عمومی تاثیر گذارد اما جهت تغییر رفتار دیگر روش های آموزشی باید به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش مداوم، ارزشیابی، سنگ های ادراری، نگرش، عملکرد، آگاهی
  • مریم سادات حسینی*، الهام ضرغامی صفحات 253-258

    با توجه به شیوع روزافزون حاملگی نابجا در سراسر دنیا و گزارش های متفاوت از عوارض این عامل بر روی باروری و سرانجام حاملگی های بعدی زنان مبتلا و به منظور تعیین رابطه حاملگی خارج رحمی با وضعیت باروری و سرانجام حاملگی های بعدی در زنانی که به خاطر وجود حاملگی نابجا با طبیعی طی سال های 75-1370 به بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. پژوهش حاضر با روش هم گروهی (Cohort) بر روی 260 نفر صورت پذیرفت. گروه مورد (130 نفر) اشخاصی با تشخیص پاتولوژیک حاملگی لوله ای که تحت عمل جراحی رادیکال قرار گرفته و پس از عمل، تمایل به حاملگی داشتند و دسترسی به آنان مقدور بود، گروه شاهد (130 نفر) دارای حاملگی طبیعی بوده و از نظر خصوصیات فردی و سوابق تاریخچه مامایی با گروه مورد مشابه بودند که این خصوصیات از روی پرونده های بیمارستانی آنان ثبت گردید. ضمن مصاحبه با نمونه ها در مورد وضعیت باداریاها پس از حاملگی خارج رحمی یا طبیعی با سوالاتی در زمینه وضعیت باروری یا ناباروری، مدت زمان رسیدن به حاملگی بعدی و هم چنین سرانجام حاملگی از نظر زایمان ترم یا زودرس، حاملگی نابجای مجدد، سقط خود به خود و فراموش شده اطلاعات لازم کسب گردید و نتایج با آزمون های مختلف مورد قضاوت آماری قرار گرفتند از 260 فرد مورد بررسی میزان باروری در گروه مورد 70 درصد و زمان رسیدن به آن 10/8±14/2 ماه بود و در گروه شاهد فقط 3/8 درصد نمونه ها به باروری نرسیدند که این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار است (0/0001>P)، در گروه شاهد زمان رسیدن به باروری زودتر و 94/4 درصد نمونه ها در سال اول بعد از حاملگی طبیعی باردار شده بودند. میزان زایمان ترم بعدی پس از حاملگی نابجا، 50 درصد و در گروه شاهد 65/4 درصد بود که این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار می باشد (0/02>P). در میزان زایمان زودرس و سقط بعدی در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده نگردند ولی در گروه مورد احتمال حاملگی نابجای مجدد بیشتر می باشد که این تفاوت به لحاظ آماری معنی دار است (0/001>P).  بنابراین، می توان چنین نتیجه گرفت که حاملگی نابجا یک خطر برای باروری بعدی و سرانجام آن محسوب می گردد و روش های جدیدتر تشخیص و درمانی در هنگام بروز آن و مراقبت های ویژه حاملگی پس از آن، برای این دسته از بیماران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حاملگی خارج از رحمی، سرانجام باروری، سقط خود به خود، زایمان زودرس
  • مژگان خسروی*، مسعود کیمیاگر، نوشین شهیدی، معصومه غفارپور صفحات 259-262

    افراط و تفریط در مصرف چربی ها و عدم توجه به نوع چربی مصرفی سلامت فرد و جامعه را به مخاطره می اندازد، علی رغم اهمیت مقدار و نوع چربی در رژیم غذایی و ارتباط آن با برخی از بیماری ها مثل بیماری های قلبی - عروقی، بعضی از انواع السرطان ها، چاقی و دیابت، الگوی مصرف چربی ها و ترکیب اسیدهای چرب در کشورمان پیش از این مورد بررسی قرار نگرفته بود. هدف از این بررسی تعیین الگوی مصرف چربی ها در 10 استان کشور بود. بدین منظور ابتدا میزان و نوع اسیدهای چرب موجود در غذاهای اصلی ایران با استفاده از جداول و اطلاعات موجود محاسبه یا تخمین زده شد، سپس با استفاده از طرح جامع مطالعات مصرف مواد غذایی و تغذیه در کشور، اطلاعات لازم استخراج گردید. سیس، میزان مصرف چربی، اسیدهای چرب اشباع  SFA)]) [saturated fatty acids، غیر اشباع با یک پیوند دوگانه [Mono unsaturated [fatty acids (MUFA)  و غیر اشباع با دو یا بیشتر از دو پیوند دوگانه [Poly unsaturated [fatty acids (PUFA). اسیدهای چرب ضروری، اسیدهای چرب-3ω و کلسترول در هر استان به تفکیک شهر و روستا و هم چنین در کل محاسبه شد. استان های مورد بررسی تهران، هرمزگان، بوشهر مازندران، کرمان، یزد، کهگیلویه و بویر احمد، همدان، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان غربی می باشند. میزان انرژی حاصل از چربی ها در محدوده مقادیر توصیه گردیده توسط سازمان جهانی بهداشت یعنی 30 - 15 درصد و در تمام استان های مورد بررسی در شهرها بیشتر از روستاها است. میزان اسیدهای چرب در 7 استان از 10 استان مورد بررسی بیشتر و مقادیر MUFA و PUFA کمتر از مقادیر توصیه شده می باشد. هم چنین نسبت (p/s)  PUFA/SFAبسیار پایین (0/22-0/14) است. اسید لینولنیک در تمام استان ها به جز روستاهای استان کرمان و کهکیلویه و بویر احمد تامین گردیده است اما اسید لینولنیک کمتر از مقادیر توصیه شده می باشد. اسید ایکوزاپنتاینوییک و دوکوزاهگزاینوییک به جز استان هرمزگان در سایر استان ها به مقدار قابل ملاحظه ای کمتر از مقادیر توصیه گردیده است.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، اسید چرب ω-3، کلسترول، سرطان، چاقی، دیابت، بیماری های قلبی - عروقی
  • معصومه فلاحیان*، گیتی ازگلی صفحات 263-266

    مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط خون ریزی واژینال نیمه اول حاملگی با سرانجام حاملگی در مادران مراجعه کننده به بیمارستانهای آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی تهران طی سال های 73 - 1372 انجام گرفت. پژوهش حاضر با روش مورد - شاهدی (Case - Control) بر روی 432 نفر صورت پذیرفت. 216 نفر از این مادران با خونریزی واژینال در نیمه اول حاملگی به عنوان گروه مورد و 216 نفر مادران بدون خون ریزی به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. دو گروه از لحاظ سن، سطح تحصیلات، شغل، محل سکونت، تحصیلات همسر، شغل همسر، میزان دریافت مراقبت های دوران بارداری، تعداد حاملگی، تعداد زایمان، فاصله بین موالید، سابقه مرده زایی و زایمان زودرس یکسان یا نزدیک به هم با یکدیگر یکسان سازی گردیدند. جهت گردآوری اطلاعات، مصاحبه تنظیم شده و مشاهده به کار رفت. متغیرهای مورد بررسی شامل زایمان زودرس، وزن پایین هنگام تولد و مرگ و میر پری ناتال بود.  نتایج حاصل با استفاده از آزمونX2  بیانگر آن است که بین خون ریزی واژینال نیمه اول حاملگی و زایمان زودرس (0/05>P) و وزن پایین هنگام تولد ارتباط معنی دار آماری وجود دارد اما بین مرگ و میر پری ناتال و خون ریزی واژینال نیمه اول حاملگی ارتباط معنی دار آماری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خونریزی واژینال، سرانجام حاملگی، وزن پایین هنگام تولد، زایمان زودرس
  • امان گلدی قوجقی*، مختوم شهنازی، علیرضا افتخاریان، محترم نجفی صفحات 267-272

    اگرچه سالهای بسیاری از شناخت بیماری عفونت گوش میانی با افیوژن می گذرد، هنوز اختلاف نظرهای بسیاری در مورد اتیولوژی، پاتوژنز و در نتیجه روش های درمانی آن وجود دارد. این بیماری شایع، بیشتر نزد شیرخواران و خردسالان دیده می شود و در اسکیموها و سرخپوستان آمریکا شایع تر از سفیدپوستان آن منطقه و در سیاه پوستان نیز شیوع کمتری از سفید پوستان دارد. اگرچه عوامل اقتصادی اجتماعی و فرهنگی ممکن است در این موضوع دخیل باشند، شاید بتوان اختلاف نژادی را با اختلاف آناتومیک طول، پهنا و زاویه شیپور استاش و قاعده جمجمه آنها نیز توجیه نمود. این مطالعه با استفاده از Lateral Cephalography جهت بررسی این علل صورت پذیرفت. در این مطالعه از بین کودکان مراجعه کننده به سرویس گوش و حلق و بینی بیمارستان لقمان 30 بیمار مبتلا به (Otitis media with effusion (OME دو طرفه به عنوان گروه مورد و 30 کودک به عنوان گروه شاهد در گروه سنی بین 4 تا 9 سال مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از انجام گرافی جهت بررسی سیستم ماستویید، گوش میانی و شیپور استاش نقاط مرجع در روی هرگرافی به شرح زیر مشخص گردیده است؛ , (Posterior Mastoidal Point) PMP , (Middle Ear Point) MEP , (Mastoid Apex) MA , (Pterygoid) PT , (Posterior Nasal Spine) PNS (Tuberculum Articulare) TA, . بعد از مشخص نمودن نقاط مذکور روی گرافیها، متغیرهای زیر در هر دو گروه اندازه گیری شدند:MEP - PT - PNS and PT - PNS ,TA - PNS ,TA - PT ,MEP - TA, MEP - PT ,MEP -MA ,MEP - PMP هفت متغیر اول بر حسب میلی متر و متغیر هشتم بر حسب درجه اندازه گیری گردیدند.  نتایج حاصل از فرمهای اطلاعاتی طبقه بندی و استخراج گردید. سپس، با استفاده از Student ' s t - test اختلاف متغیرها در دو گروه با یکدیگر مقایسه شدند. متوسط سنی گروه مورد 18/6 ±78 و گروه شاهد 16±73 ماه بود که با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشتند. یافته های این تحقیق نشان داد که متغیرهای PT - PNS and TA - PNS, MEP - TA, MEP - PT, MEP - PMP در دو گروه مورد و شاهد دارای اختلاف آماری معنی دار بود (0/001>P) و در مورد متغیرهای MEP - PT- PNS,TA- PT,MEP - MA در دو گروه مورد و شاهد اختلاف آماری معنی دار مشاهده نگردید. بنابراین، می توان گفت که نتایج حاصل، عبارت بودند از: کمتر بودن پنوماتیزاسیون سلولهای ماستویید در بیماران، کوتاه تر بودن شیپور استاش و در واقع قسمت استخوانی آن در این بیماران و کوتاهتر بودن عضله Tensor Veli Palitini هم در قسمت افقی و هم عمودی آن در بیماران مبتلا به OME. نتایج مذکور نشانه اختلاف آناتومیک کرانیوفاشیال این کودکان با افراد طبیعی هم سن خود می باشد که می توان این اختلافها را به عنوان اتیوپاتوژنز مهم این بیماری مطرح نمود.

    کلیدواژگان: اختلال های تشریحی، شیپور استاش، عفونت گوش میانی، قاعده جمجمه، نقاط مرجع
  • طاهره اشرف گنجویی*، عباس بهرامپور صفحات 273-277

    طب پیشگیری سریع ترین راه برقراری سلامت جامعه می باشد که با ارتقای سطح آگاهی کلیه آحاد جامعه از جمله مادران قابل انجام است، از این رو، تحقیق حاضر به منظور بررسی دانش و عملکرد زنان باردار مراجعه کننده به زایشگاه های شهر کرمان در زمینه لزوم انجام مراقبت های دوران بارداری بر روی 700 زن باردار صورت پذیرفت. پژوهش حاضر با روش توصیفی - مقطعی بر روی 700 زن باردار با طریق انتخاب تصادفی خوشه ای و به نسبت تراکم جمعیت انجام گرفت .700 زن باردار با میانگین سنی 5/4 ±25/7سال، سن زمان ازدواج 3/8±19/7سال، میزان سواد بر حسب سالهای تحصیل 4/8 ±8/1، تعداد حاملگی 8/1±2/5 بار و سن حاملگی 1/4±39 هفته بودند. در 91/4 درصد کنترل فشار خون طی حاملگی فعلی کنترل شده، در حالی که فقط 67 درصد واکسن کزاز تزریق کرده بودند. 95/9 درصد آنان انجام آزمایش خون را در حاملگی ضروری می دانستند اما فقط 13/6درصد در رابطه با این که فرد دیابتی نمی تواند مانند افراد سالم حاملگی های متوالی داشته باشد. آگاهی داشتند. در این پژوهش بین آگاهی و عملکرد افراد مورد مطالعه اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. بین آگاهی با سواد، سن مادر، شغل، تعداد حاملگی و هم چنین عملکرد با سواد، تعداد حاملگی و سن زمان ازدواج اختلاف آماری معنی داری ملاحظه شد. با توجه به نتایج حاصل، آگاهی و عملکرد زنان باردار در برخی موارد مهم مراقبت های دوران بارداری مطلوب نمی باشد و از آنجایی که دانش، زمینه رفتاری مناسب را فراهم می سازد، لازم است متولیان بهداشت عمومی و مراقبان مربوط، توجه بیشتری را جهت ارایه آموزش در این زمینه مبذول دارند.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، مراقبت دوران بارداری، دیایت، هیپرتانسیون
  • حسین مزدارانی*، شهرام فدایی صفحات 279-286

    مواد حاجب ید دار به طور گسترده ای در آزمون های پرتونگاری به منظور افزایش کیفیت تصاویر و تشخیص الگوهای پاتولوژیک مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجا که این مواد از انواع گوناگونی برخوردار هستند و ممکن است در برخی از سیستم های حساس بدن ایجاد سمیت سلولی و یا ژنوتوکسیسیتی نمایند. در این مطالعه دو ترکیب اوروگرافین 76 درصد و تلبریکس 38 که استفاده از آنها در آزمون های پرتونگاری بسیار متداول است، مورد بررسی قرار گرفتند. در تحقیق حاضر به کمک روش آنالیز، کروموزوم های متافازی و با دو مرحله نمونه گیری خونی (قبل و 30 دقیقه بعد از تزریق کامل ماده کنتراست) از 30 بیمار واجد شرایط که تحت آزمون توموگرافی کامپیوتری مغز با تزریق مواد حاجب اور و گرافین 76 درصد و تلبریکس واقع شدند (15 بیمار برای هر ماده حاجب) آثار سیتوژنتیک مواد مذکور مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. هم چنین به منظور بررسی آثار سیتوژنتیک ناشی از پرتوگیری بیماران بر لنفوسیت ها، از 5 بیمار دیگر که تحت آزمون توموگرافی کامپیوتری ساده مغز واقع گردیدند نیز در دو مرحله قبل و بعد از آزمون نمونه گیری شید بررسی ها نشان داد که هر دو ماده حاجب مذکور قادر به القای آسیب های کروموزومی می باشند (0/05>P). اوروگرافین 76درصد توانایی بیشتری در القای آسیب های کروموزومی نسبت به تلبریکس 38 نشان داد. اگرچه این اختلاف توان از نظر آماری معنی دار نبود. هم چنین در این میان پرتوگیری بیماران نقشی در ایجاد آسیب ها نداشته است. علت ایجاد آسیب های کروموزومی را باید در ساختار شیمیایی مواد حاجب جستجو کرد.

    کلیدواژگان: مواد حاجب، منومرهای یونی، آسیب های کروموزومی، لنفوسیت ها، اوروگرافین، 76 درصد، تلبریکس 38
  • سید رضا موسوی* صفحات 287-291

    با توجه به میزان شیوع و بالا بودن میزان مرگ و میر سرطان مری در برخی مناطق کشور و با عنایت به این که در اکثر بیماران علایم زمانی بروز می یابند که سرطان پیشرفت کرده است. این تحقیق به منظور تعیین عوامل زمینه ساز و بهترین روش جراحی در دسترس و قابل اجرا با امکانات کشور انجام گرفت.
    پژوهش حاضر با روش توصیفی بر روی 158 بیمار مبتلا به سرطان مری مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش طی سال های 77-1369 صورت پذیرفت. نتایج در فرم های تحقیقات حاوی خصوصیات فردی، علایم و علت شکایت به هنگام مراجعه و... ثبت گردید. یافته ها پس از طبقه بندی استخراج و با آمار توصیفی مورد قضاوت قرار گرفتند از 158 فرد مورد بررسی، 95 نفر (60/1 درصد) مرد و 63 نفر (93/9 درصد) زن بودند. بیشترین میزان شیوع سنی آنها بین 40 تا 60 سال بود. بیشترین علت مراجعه دیسفاژی و به دنبال آن کاهش وزن می باشد. از این 158 بیمار، 48 نفر (30/4 درصد) به روش lvor-Lewis ، 40 نفر (25/3درصد) به روش McKeown و 42 نفر (26/6 درصد) به روش Oringer جراحی شدند، در 28 نفر تومور غیر قابل برداشت تشخیص داده شد که در 15 نفر از آنها کاستروکتومی انجام گرفت. در 13 بیمار باقی مانده، اعمال جراحی دیگری نظیر Akyama و Colon interposition به عمل آمد. در بین 130 بیماری که تحت عمل جراحی اول قرار گرفتند. 18 مورد مرگ بعد از عمل بود که 11 مورد به دنبال lvor-Lewis   (16/6 درصد) 5 مورد به دنبال)McKeOWn 28/5 درصد) و 2 مورد به دنبال Oringer  (8/3 درصد) می باشد. از نظر شیوع عوارض در این سه گروه، شایع ترین عارضه زودرس به دنبال عمل جراحی پلورال افیوژن (16 درصد) و شایع ترین عارضه دیررس تنگی محل آناستوموز (17/8درصد) بود. لیک آناستوموز بین 130 مورد انجام شده، 8 مورد (7/15 درصد) می باشد که 5 مورد پس از lvor-Lewis   2 مورد پس از McKeown و یک مورد پس از Oringer بود. سایر عوارض به ترتیب شیوع عبارت بود از : پنومونی (10/7 درصد). عفونت محل زخم (8/9 درصد)، آمپیم (7/1درصد). عوارض قلبی (3/5 درصد) و)ARDS1/7 درصد). حداکثر شیوع عوارض بعد از lvor-Lewis   مشاهده گردید. اکثر بیماران در عرض 10 روز بعد از عمل جراحی از بیمارستان مرخص شدند که کمترین مدت بستری بعد از عمل مربوط به Oringer می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان مری، نشت، تنگی محل، آناستوموز، Oringer، Mckeown، Ivor - Lewis
  • سید مجتبی موسویان*، آفرین قنواتی صفحات 293-299

    افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی پسودوموناس آیروژینوزا، باکتری فرصت طلبی که روی اکثر زخم های پوستی به ویژه زخم های ناشی از سوختگی استقرار یافته و موجب عفونی شدن آنها می گردد، مشکلات عدیده ای را برای بیماران ایجاد نموده و در مواردی موجب سپتی سمی و مرگ و میر بیماران می شود، با توجه به گزارش های مربوط به افزایش مقاومت های آنتی بیوتیکی، این مطالعه به منظور جداسازی، شناسایی و تعیین الگوی مقاومت دارویی پسودوموناس های بومی که در ایجاد عفونت های پوستی بیماران بستری شده در بیمارستان وابسته به دانشگاه اهواز نقش داشته اند، صورت پذیرفت. در این بررسی از 271 بیمار مبتلا به عفونت پوستی و یا سوختگی های عفونی شده که در بخش های مختلف بیمارستان گلستان و طالقانی اهواز بستری بودند، نمونه گیری به عمل آمد. پس از کشت نمونه های به دست آمده از ضایعه های پوستی بیماران کلنی های جدا شده مورد بررسی اولیه قرار گرفتند. از بین باکتری های مختلف، باسیل های گرم منفی اکسیداز مثبت که فاقد قدرت تخمیر قندها بودند، از طریق آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی گردیدند. در نهایت، الگوی مقاومت دارویی پسودوموناس آیروژینوزا جدا شده به طریق Disk diffusion و با روش استاندارد Kirby- bauer ارزیابی گردید. از 271 بیمار مورد بررسی، 95 بیمار (35 درصد) مبتلا به عفونت پوستی ناشی از پسودوموناس آیروژینوزا بودند که 55 نفر آنها (77/4درصد) در بخش سوانح سوختگی بیمارستان طالقانی و 40 نفر (20 درصد) در بخشهای مختلف جراحی بیمارستان گلستان اهواز بستری بودند. 55/8 درصد پسودوموناس ها از بیماران زن (53 نفر) و 44/2 درصد آنها از بیماران مرد (42 نفر) جدا گردیدند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی پسودوموناس های جدا شده از بیماران نشان داد که میزان مقاومت آنها در بین 11 نوع آنتی بیوتیک مورد آزمایش)، نسبت به 5 آنتی بیوتیک (کربنی سیلین، سفرادین، سفالکسین، سفتی زوکسیم و سفازولین) 100 درصد و نسبت به کانامایسین بیش از 90 درصد بود. این نتایج هم چنین نشان دادند که اگرچه 83 درصد پسودوموناس های جدا گردیده نسبت به کلیستین و 100 درصد آنها نسبت به پلی میکسین B هنوز حساس هستند. به علت مشکلاتی نظیر عوارض جانبی و با کمبود این داروها در بازار، هنوز می توان آمیکاسین را (با میزان حساسیت 51 درصد) به عنوان یکی از موثرترین داروها برای درمان عفونت های پسودوموناسی تجویز کرد.

    کلیدواژگان: پسودوموناس، عفونت پوستی، مقاومت دارویی، سوختگی، آنتی بیوتیک
  • علی اصغر میرسعیدقاضی*، ایرانپور بوستانی، حمید نصری، زهره امیری، فرزانه رحیمی، ماه طلعت نفرآبادی، پروانه ارباب صفحات 301-308

    هیپرپاراتیروییدیسم اولیه بر خلاف تصور های پیشین بیماری نادری نبوده و طبق برخی گزارش ها دارای شیوع حدود یک هزار می باشد. این بیماری می تواند به علت گرفتاری های شدید استخوانی و کلیوی سبب از کار افتادگی و تحمیل مخارج هنگفت درمانی شده و منجر به بروز مشکلات جدی در زندگی خانوادگی و اجتماعی بیماران گردد. بنابراین، تحقیق حاضر به منظور مقایسه تابلوی بالینی، آزمایشگاهی و پرتوشناسی بیماران کشورمان با اطلاعات حاصل از بررسی های کشورهای غربی انجام گرفت تا توصیه هایی جهت تشخیص هر چه سریع تر و درمان مناسب تر این بیماران ارایه شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی بر روی 30 مورد بیماری صورت پذیرفت. تمام علایم بیماری در جدولی وارد گردید. میزان کلسیم، فسفر، فسفاتاز قلیایی و PTH سرم در تمامی بیماران طی سه روز متوالی اندازه گیری شد. از تمامی بیماران آزمایش های معمولی خون و ادرار، پرتونگاری از ریه، جمجمه و دستها نیز به عمل آمد. سپس، تمامی بیماران در بخش های جراحی بیمارستان آیت الله طالقانی مورد جراحی قرار گرفتند. در 30 بیمار مورد بررسی، شایع ترین علایم بالینی شامل دردهای استخوانی، سنگ های کلیوی، کاهش وزن و ضعف عمومی بود. حدود نیمی از بیماران کاملا زمین گیر می باشند و متوسط زمان بین شروع علایم تا تشخیص قطعی 5 ± 5/8 سال تعیین شد. علایم پرتوشناسی شامل کاهش مینرالیزاسیون استخوانی، جذب زیر استخوان پریوست، کیست استخوانی، نمای فلفل و نمک در استخوان جمجمه و شکستگی های پاتولوژیک به ترتیب در 93، 86، 76، 60 و 47 درصد از بیماران مشاهده گردید. میزان متوسط کلسیم، فسفر، فسفاتاز قلیایی و نسبت PTH بیمار به حداکثر PTH طبیعی به ترتیب 1/3±11/2 میلی گرم درصد،0/5±2/2 درصد،lu/L 1335±1346 و 2/8±4/2 تعیین شد. نتایج پاتولوژی در 25 مورد آدنوم واحد، 1 مورد آدنوم دوگانه، 2 مورد هیپرپلازی چهار غده و در مورد سرطان پاراتیرویید بود. مطالعه حاضر نشان می دهد تظاهرات این بیماری در کشور ما با کشورهای پیشرفته صنعتی دارای تفاوت های فاحشی بوده و به علت عدم امکان اندازه گیری معمول کلسیم در مراجعه کنندگان به کلینیک ها، این بیماری در مرحله بسیار پیشرفته مشخص می گردد. در برخورد با بیمارانی که با دردهای استخوانی با سنگ های کلیوی مراجعه می نمایند، باید این بیماری در زمره تشخیص های افتراقی به خاطر سپرده شود تا با تشخیص زودرس از عوارض بیماری کاسته گردد.

    کلیدواژگان: هیپرپاراتیروئیدیسم، PTH، کلسیم، فسفاتاز قلیایی، فسفر، تهران، ایران
  • ابوالفضل مهیار* صفحات 309-312

    تب مالت یک بیماری حاد یا مزمن حیوانات بوده و قابل انتقال به انسان می باشد، تظاهرات بالینی تب مالت متعدد بوده، شیوع عوارض پوستی در 5 درصد بیماران گزارش شده است. از عوارض نادر پوستی بیماری تب مالت، فرم آبسه جلدی آن می باشد. مقاله حاضر مربوط به دختر 9 ساله ای است که به علت آبسه جلدی قسمت خلفی مچ پای راست در مرکز آموزشی - درمانی کودکان قدس شهرستان قزوین بستری شده و از کشت ترشحات چرکی آبسه جلدی او، بروسلا ملی تنسیس جداسازی شد.

    کلیدواژگان: بروسلوز، آبسه جلدی، کودکان
|
  • Fereydon Azizi*, Hamid Reza Farshchi Nasr, Hossein Malek Afzali, Jamileh Rahiminia, Bijhan Mahdavi Pages 223-231

    Considering conflicting reports on the success efficacy of health services, this study was carried out to determine the sty le of utilization of health and treatment services in health centers of rural areas in 1996. The descriptive and cross-sectional strategy of this research study was performed in health centers of 11 provinces and their villages were classified into high, intermediate, and low groups according to the quality of presented services. For this purpose, six physicians were involved with the project using similar questionnaires and methods of evaluation. In this regard, every one of them studied one or two provinces for a period of 1-3 months. They referred to 196 villages and had interview with 1064 families, 62 health assistants, and 27 physicians and completed the questionnaires. It was found out that the first place of refer for the villagers was rural health centers and then in order of impo11ance were doctorchr('39')s office and health and tremment centers. In well-conditioned regions, the villagers rarely referred to rural health and treatment centers (6%) and the greatest reference was the office of physicians (34%). In this regard, most of them expressed the closeness of health center as the major cause of refer. The existence of free services especially drng, having trust to health assistants, and observance of referral system were the other causes ofrefer. On the basis of their views, the availability of the necessary drugs was 45.5%, 76.6% and 57.2% in poor, moderate and well-conditioned regions respectively. The suggestions of health assistants for the improvement of health service presentation in order of frequency were the availability of the approved drugs, holding courses of training and re-education, establishing the rural health and treatment centers in line with the existing health centers and continuous or intermittent presence of physicians in rural areas. According to the views of physicians in less than half of the cases, there is enough supply of the necessary drugs and in 74.1 % of cases, the existence of the necessary equipments has satisfied the physicians. Meanwhile, in none of the studied villages, there did not exist all of the 41 approved drugs completely, but the contraceptive pill existed in 96.5% of cases. Furthermore, considering the list of necessary equipments, the necessary items did not exist in many of the cases.

    Keywords: Services, Treatment, Health, Health Assistant, Medical Equipments, Reachable
  • Sadredin Ardehali*, Afagh Moattari, Gholam Reza Hatam, Mohammad Hossein Hosseini, Iraj Sharifi Pages 233-238

    Considering the different clinical symptoms of leishmaniasis in Iran, and the wide distribution of its agent and the little information in this regard, this study was performed to characterize the responsible variants using monoclonal antibodies. A total of 156 isolates of Leishmania from patients with cutaneous leishmaniasis and one isolate from rat were characterized using the standard monoclonal antibodies using ELISA and IF A tests. Geographic distribution of 156 isolated Leishmania was 30 in Shiraz, 28 in Kerman, and 98 in Tehran. In this study, 63, 72, and 3 Leishmania isolates reacted with anti-L. tropica, anti-L. major and anti-infantum respectively. Of the three isolates that reacted with anti-L.infantum; two were isolated from patients with cutaneous leishmaniasis and one was the organism isolated from rat in a region with a high prevalence of visceral leislunaniasis. In this respect, mixed reactions with the monoclonal antibodies was also observed as six isolates reacted with anti-L.tropica and anti-L.major, five reacted with anti-L. tropica and L. infantum and one with anti-L. major and anti-L.infantum. The monoclonal antibiodies used did not react with none of the isolates.

    Keywords: Leishmaniasis, Monoclonal Antibodies, Lupoidal Forms, Eliza, IFA
  • Abdol Majid Bahrinian*, Abdol Reza Sabahi Pages 239-244

    Since medical practice is one of the stressful occupations as a result of high work-load, sleepless conditions and hyposomnia, management of severely ill patients and occasionally death of them, this study was performed to determine the rate of stress in a group of specialists and residents of different fields in Shaheed Beheshti University of Medical Sciences. The descriptive and cross-sectional strategy of this study was performed on 202 of specialists and residents using a self-assessment stress questionnaire standardized for our country. For selection of cases, an easy sampling method and access to them in the studied hospitals. The results showed that level of stress in physicians is high and 73.4% of them tolerate stresses from mild to severe degrees. This level was 75.5% in residents and 65% in specialists. In this regard, there was no significant difference for the different fields or between the specialists and residents. Meanwhile, level of stress (from mild to severe) in residents of surgery and anesthesia tend to become significant (P=0.059) compared to other fields. In a similar way, the level of stress in female physicians tends to become significant (P=0.057) compared to male ones. There was no significant relationship for stress, age, working hours, and the marital status. It is concluded that the sources of stress differ between the specialists and residents, that is, traffic and occupational stress is the top stressors for specialists and for residents, the expected exams, passing the courses, and economical issues are more important.

    Keywords: Stress, Medical Residents, Traffic, Economical Problems, Exam
  • Seyed Jalil Hosseini*, Azam Aslani, Fereydon Azizi, Naser Valaie, Kamal Aazam, Mohammad Reza Nikobakht, Ali Shahrazad, Yousef Ataiepour, Abdollah Bahrami Pages 245-251

    Considering the significance of continuous medical education and its role in the quality of the presented health and treatment services, and the holding of more than 3000 of such programs, this study was carried out to determine the effect of continuous medical educational program regarding renal stones during the years 1997-1998. In this study, the educational trial strategy was carried out on 100 physicians having their offices in Tehran. In this respect, the effect of training was evaluated on the knowledge, perspective, and way of management of physicians before and after stone ejection, renal colic pain, and its diagnosis. For this purpose, the trained medical students as false patients ( one week before and two months after the program) referred to the offices. The level of knowledge was measured using a 29-item and four-choice questionnaire. For perspective, a 10-item questionnaire was used according to Likert score. The influence of programs was assessed by McNemars, Sign, and Chi-square tests. Out of I 00 studied patients, the data was complete only for 80 ones. In this respect, 19 (24%) were female and 61 (76%) were male at an age range of 43.2 ± 12.5 years and a period of 14.5 ± 11.9 years has passed from their graduation. It was shown that the training program was successful in improvement of knowledge and perspective, even for the total period of the study (P<0.001). In addition, only the way of management showed a significant and successful improvement. In this regard, the serum administration had been reduced significantly (P<0.01) in patients with colic pain. It is concluded that the contents of training programs in proportion to the requirements can upgrade the knowledge and perspective and in this way can affect the efficiency of physicians and other methods should be applied for alteration of behavior.

    Keywords: Continuous Education, Evaluation, Renal Stones, Perspective, Performance, Knowledge
  • Maryam Hosseini*, Elham Zarghami Pages 253-258

    Considering the increasing trend for ectopic pregnancies in the world and different reports on its complications and the fate of the following pregnancies, this study was performed to determine the relationship between these factors in referrals of the hospitals of Shaheed Beheshti University of Medical Sciences from 1991 to 1996. The cohort strategy of this research study was carried out on 260 women. The case group (n = 130) consisted of cases with a pathologic diagnosis of tubular pregnancy and had undergone radical surgical procedures and then still willing to become pregnant. The control group (n = 130) comprised of cases with normal pregnancy and had a personal and history as case group. The required data were gathered from their medical records. In addition, the condition of next pregnancies, the fertility in this regard, having the term or early labor, having again ectopic pregnancy, and spontaneous or neglected abortion were considered and the results were analyzed using statistical tests. Out of 260 cases, 70% and 3.8% of cases in case and control groups respectively and had infertility after 14.2 ± 10.8 months and the difference was significant (P<0.0001). In control group, the elapsed time with the next pregnancy was shorter and 99.4% of women had become pregnant again in the first year. The rate of next term pregnancy for case and control groups was 50% and 65.4% and the difference was significant (P<0.02). There was also no significant difference between case and control groups regarding premature labor and next abortions, but there existed a higher chance of ectopic pregnancy in case group compared to control group (P<0.001). In summary, it can be concluded that ectopic pregnancy is a great threat for the next pregnancies and their fate and for this reason, newer diagnostic and treatment methods is suggested for such patients.

    Keywords: Extrauterine Pregnancy, Fertility Fate. Spontaneous Abortion, Premature Labor
  • Mojhgan Khosravi*, Masoud Kimiagar, Noshin Shahidi, Masoumeh Ghafarpour Pages 259-262

    Low and high intake of fat consumption regardless of its kind can jeopardize personal and public health. Despite the importance of quality and quantity of fat in the diet and its relationship with some chronic disorders such as coronary heart disease, some types of cancers, obesity and diabetes, the consumption pattern of fats and their . constituent fatty acids have not yet been assessed in our country. The purpose of this study was to determine the pattern of edible fat consumption in IO provinces of our country. To this aim, the type and amount of fatty acids in Iranian dishes were calculated using the available food composition tables and the existing data. Then data from the household food consumption survey in the provinces were employed to calculated total saturated, mono unsaturated and polyunsaturated fatty acids as cholesterol, essential and ro-3 fatty acids in each province in total and in relation to urban and rural distribution. The studied provinces were Tehran, Hormozgan, Bushehr, Mazandaran, Kennan , Yazd, Kohguiluyeh and Boyer-Alunad, Hamedan, Charmahal Balclitiari and West Azarbayjan. It was shown that percentage of energy derived from fats was within the recommended range (WHO) of 15-30 % and it was always higher in urban regions than rural ones. In addition, consumption of saturated fatty acids was high in 7 out of the 10 provinces and consumption percentage of unsaturated, especially polyunsaturated fatty acids was below the recommended levels in all of the provinces . Also, The PUFS/SF A ratio was very low (0.14-0.22). Intake oflinoleic acid was satisfactory in all provinces except rural areas of Kerman and Kohguiluyeh and Boyer-Ahmad provinces. For the latter provinces, intake of linolenic acid was below the recommended level. Furthermore, consumption of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic fatty acids were considerably lower than recommended level except for the province of Hormozgan.

    Keywords: Fat Consumption, Saturated Fatty Acid, Unsaturated Fatty acid
  • Masomeh Fallahian*, Giti Ozgoli Pages 263-266

    The present study was performed to determine the relationship vaginal bleeding in first half of pregnancy and fate of pregnancy in referrals of teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences during the years 1993-1994. The case-control strategy of this study was carried out on 432 patients. In this respect, 216 ( case group) out of them had vaginal bleeding during the first half of pregnancy and the remainder had no history of bleeding (control group). Both groups were nearly alike regarding knowledge, occupation, the surveillance of pregnancy period, number of conceptions and labors, interval between pregnancies, bearing a dead baby, and premature labor. For collection of data, an interview was set. The variables were premature labor, birth-time low weight, and perinatal mortality. The results showed that there is a significant relationship between vaginal bleeding in first half of pregnancy and premature labor (P<0.05) and birth-time low weight (P<0.02), but there is not such a relationship for perinatal mortality.

    Keywords: Vaginal Bleeding, Pregnancy Fate, Perinatal Low Weight, Premature Labor
  • Aman Goldi Ghoujeghi*, Makhtom Shahnazi, Ali Reza Eftekharian, Mohtaram Najafi Pages 267-272

    Although many years have passed from the recognition of otitis media with effusion (OME), there is much controversy on its etiology, pathogenesis, and treatment strategies. This condition occurs more frequently in infants and children. Moreover, it is more common in Eskimo and Native American than White American and Blacks. In addition, socioeconomic and cultural factors can affect its prevalence. In this regard, racial differences for length, width, and angle of eustachean tube and skull base dimensions should also be considered. In this study, lateral cephalography was used. In this research, 30 patients with bilateral OME referred to otolaryngology clinic of Loghman Hakim hospital as case and 30 children at an age range of 4-9 years as control were chosen. Then, for evaluation of mastoid system, middle ear, and eustachean tube, the reference points were determined as follows: posterior nasal spine (PNS), pterygoid (PTT), Mastoid apex (MA), middle ear point (MEP), posterior mastoidal point (PMP), and tuberculum articulare (TA). Thereafter, the variables MEP PMP, MEP-MA, MEP-PT, MEP-TA, TA-PT, TA-PNS, PT-PNS in mm, and MEP-PT PNS in degree were measured. The data was obtained for control and case groups and the average values were determined. For statistical analysis, studentchr('39')s t-test was used. The averaged age for control and case groups was 73 ± 16 and 78 ± 18.6 months respectively and there was no significant difference between them. The results showed that there was only a significant difference between the two groups regarding MEP-PMP, MEP-PT, MEP-TA, TA-PNS, and PT-PNS (P<0.001). Therefore, it can be concluded that in patients, there exist a shortened tensor veli palatini in both horizontal and vertical portions and a less mastoid pneumatization. These results showed that there is an anatomical (craniofacial) difference between affected patients and normal persons and it should be considered as an important ethiopathogenetic factor.

    Keywords: Anatomical Anomalies, Eustachean Tubes, Otitis Media with Effusion, Cranial Base, Reference Points
  • Tahereh Ashraf Ganjoy*, Abas Bahrampour Pages 273-277

    The preventive medicine is the most rapid way for health establishment in the society and can be carried out through upgrading the knowledge level of the citizens including mothers. Therefore, the aim of this study was to investigate the knowledge and performance of pregnant women referred to the obstetrics clinics of Kerman regarding the execution of intra-conception cares on 700 pregnant women. The descriptive and cross-sectional strategy of this study was performed on 700 pregnant women selected through random and cluster sampling with regard to population density. They had an average age of25.7 ± 3.8 years, a period of 19.7 ± 3.8 passed from their marriage, the knowledge level as 8.1 ± 4.8, number of pregnm1cies as 2.5± 1.8, and pregnancy period as 39 ± 1.4 weeks. In 91.4% of them, the pregnancy-induced hypertension was controlled, whereas 67% of them had received tetanus vaccine. Meanwhile, 95.5% of them affirmed complete blood test as necessary during pregnancy, but only 13 .6% had information for this fact that diabetics could not have consecutive pregnancies as normal persons. In addition, a significant difference was observed between the level of knowledge and performance. Furthermore, a significant difference was observed between the knowledge and age, occupation, number of conceptions, performance, and the age at the time of marriage. Considering results, it can be concluded that knowledge and performance is not sufficient during the pregnancy and it is necessary for health professionals to train more skills in this respect.

    Keywords: Knowledge, Performance, Prenatal Care, Diabetes, Hypertension
  • Hossein Mazdarani*, Shahram Fadaie Pages 279-286

    The iodinated radiopaques are widely used in radiologicals procedures for their higher quality and for better pathological diagnosis. Since they are numerous and can lead to cellular toxicity and/or genotoxicity, this study was carried out to investigate the efficacy of two routine compounds, that is, urographin 76% and telbrix 38. For this purpose, the metaphasic chromosomes of 30 patients undergoing brain computerized tumography by urographin 76% (n = 15) and telbrix 38% (n = 15) at two stages (before and 30 min after the injection of contrast medium) were prepared. Then, the cytogenetic effect of the procedure on lymphocytes was analyzed. In addition, the same protocol was used for 15 patients undergoing simple brain computerized tomography. The results showed that both contrast mediums are able to induce chromosomal damages (P<0.05). In this regard, urographin had more ability in damage induction than telbrix 38, although this difference was not significant. Meanwhile, the radiological procedure itself did not had any effect if induction of damage. The chromosomal damages may be as a result of some structural changes.

    Keywords: Contrast Mediums, Ionic Monomers, Chromosomal Damages, Lymphocytes, Urographin 76%, Telbrix 38
  • Seyed Reza Mousavi* Pages 287-291

    Considering the high incidence and mortality rate of esophageal cancer in some areas of the country, and its diagnosis at a time of advanced growth, this study was carried out to determine the predisposing factors and the most effective and applicable surgical procedure. In this descriptive study, 158 patients (95 males and 63 females) with esophageal cancer were studied. They referred to Shohada Tajrish hospital during the years 1991- 1999. The highest incidence rate was for patients at an age range of 40-60 years. The main cause of refer was dysphagia and then weight loss and etc. In 66 out of the patients, the tumor was in the middle third of esophagus and in 92 cases, it was in the lower third region. For treatment, 48, 40, and 42 of patients were operated by the methods Ivor-Lewis, Mckeown, and Oringer respectively. In 28 of cases, there existed unremovable tumor and for them, gastrostomy was performed. In the remaining 13 patients, other operations such as Akyama and colon interposition were carried out. Out of 130 operated patients, 18 cases of post-operative decease existed, that is 11 cases for Ivor-Lewis method (16.6%), 5 cases for Mckeown method (28.5%), and 2 cases for Oringer method (8.3%). For the incidence of complications, the most prevalent and premature consequence was pleural effusion ( 16% ), and the most common and late developing consequence was anastomosis constricture (17.8%). In addition, there existed 8 cases (7.15%) of anastomosis leak (5 cases for Ivor-Lewis, 2 cases for Mckeown, and 1 case for Oringer). Other complications in order of incidence were pneumonia (10.7%), in situ infection (8.9%), ampim (7.1%), cardiac complications (3.5%), and ARDS (1.7%). It is concluded that Ivor-Lewis method is followed by the highest incidence of complications. Meanwhile, most of the patients left the hospital 10 days after operation and the least time of hospitalization was for Oringer method.

    Keywords: Esophageal Cancer, Leakage, Anastomosis, Constricture, Ivor-Lewis, McKeown, Oringer
  • Mojtaba Mosavian*, Afarin Ghanavati Pages 293-299

    The increasing trend in the occurrence of antibiotic resistance for Pseudomonas aeruginosa (a hostile bacterium growing on skin wounds especially those as a result of burn and leading to infectious conditions) has been accompanied with numerous complications and can even lead to septicemia and mortality. The spread of skin infections, especially those as a result of resistant variants of Pseudomonas aeromonas is associated with a longer hospitalization time, higher treatment costs, and its greater spread within the office and society. In this study, samples were taken from 271 patients with usual skin infection or infections as a result of burn that were hospitalized in Golestan and Taleghani hospitals of Ahwaz. After cultivation, the isolated colonies were evaluated. Among them, the gram-negative bacilli that were oxidase-positive and unable to ferment carbohydrates were further studied. Finally, the pattern of drug resistance was obtained for Pseudomonas aeromonas through disk diffusion using Kirby-bauer method. Out of 271 studied patients, 95 (35%) had skin infection as a result of Pseudomonas aeruginosa (55 cases (77.4%)) were in the Taleghani hospital (burn accident division) and the remainder (40 cases (20%)) were in the different surgical divisions of Golestan hospital. Out of the patients, 55.8% (53) of Pseudomonas-positive cases were female and 44.2% ( 42) were male. The evaluation of antibiotic resistance pattern for isolates showed that a resistance of 100% existed for carbenicillin, cephradine, cephalexin, ceftizoxime, and cefazolin and resiatance was greater than 90% for kanamycin. The results showed that although 83% and 1000 of isolates were still sensitive to klistin and polymyxin respecttively, but because of various problems including side-effects and their deficiency in drug-stores, amikacin with a sensitivity of 51 % can still be administered as one of the most efficacious treatments for Pseudomonas infections.

    Keywords: Pseudomonas, Skin Infection, Drug Resistance, Burn, Antibiotic
  • Ali Asghar Mir Saeed Ghazi*, Iranpour Bostani, Hamid Nasri, Zohreh Amiri, Farzaneh Rahimi, Mah Talat Nafrabadi, Parvaneh Arbab Pages 301-308

    Primary hyperparathyroidism is not nowadays considered a rare disease and according to some reports, its incidence is 1/1000. This disorder can be accompanied with severe complications including renal failure and bone illnesses and this can highly elevate the treatment costs and causes social problems and troubles within families. The descriptive strategy of this study was carried out on 30 patients with primary hyperparathyroidism and it was attempted to demonstrate its clinical symptoms, paraclinical signs, and radiological findings and to compare it with the related data of other western countries and in this way to propose recommendations for rapid diagnosis and appropriate management of the patients. The results showed that the most common clinical findings were bone pains, renal stone, weight loss and generalized weakness. In addition, nearly half of them were confined to bed. The average time elapsed to make a definite diagnosis was 5.8 ± 5 years. Radiologic findings showed reduced mineralization, subperiosteal bone resorption, salt and pepper appearance for cranial bones and bone fracture in 93, 86, 76, 60 and 47% of cases. Furthermore, the level of serum calcium, phosphorus, alkaline phosphatase and the patientchr('39')s PTH divided by upper limit of normal PTH were 11.2 ± 1.3 mg%, 2.2 ± 0.5 mg%, 1346 ± 1335 IU/1 and 4.2 ± 2.8 respectively. Pathologic findings verified solitary adenoma in 25% of cases, double adenoma in I case, four gland hyperplasia in 2 of the cases and two cases of parathyroid cancer. It is concluded that manifestations of patients with primary hyperparathyroidism are different from those residing in western countries. Since routine measurment of serum calcium is not available and the patients are diagnosed when the disease has progressed far advanced, then it is better to keep it in mind that differential diagnosis of patients with bone pain and renal stone should be made to establish the diagnosis earlier and prevent the ensuing complications.

    Keywords: Hyperparathyroidism, Pth, Calcium, Alkaline Phosphatase, Phosphorus
  • Abolfazl Mahyar* Pages 309-312

    Brucellosis is an acute and chronic disease of cattle and can be transmitted to human beings. This disease is associated with numerous clinical manifestations and the rate of incidence of its skin complications is 5% in the affected patients. One of its rare skin complications is brucella abscess. In this study a 9-years old girl is presented with skin abscess of the posterior part of right ankle and by performing laboratory tests the Brucella melitensis was diagnosed.

    Keywords: Brucellosis, Skin Abscess, Children